Vulneració de drets fonamentals

Vulneració de drets fonamentals

12. vulneració de drets fonamentals

 

Nombre 12. vulneració de drets fonamentals Font Observacions

1

La policia espanyola identifica Mireia Boya i membres de la CUP en un acte de campanya a Lleida https://www.vilaweb.cat/noticies/la-policia-espanyola-identifica-mireia-boya-i-membre-de-la-cup-en-un-acte-de-campanya-a-lleida/ Vulneració de drets d’una treballadora pública

2

Els Mossos retiren llaços grocs de les conselleries per ordre de la Junta Electoral https://www.vilaweb.cat/noticies/els-mossos-retiren-cartells-i-llacos-grocs-de-les-conselleries-els-arrencaven-dels-despatxos-un-per-un/ En els departaments de Salut, Empresa i Coneixement, Governació, Territori i Justícia s’ha vulnerat el dret dels treballadors públics a exercir la seva llibertat d’expressió (eliminant les decoracions dels arbres de Nadal)

3

Els Mossos retiren cartells de les conselleries per ordre de la Junta Electoral https://www.ara.cat/eleccions21d/llacos-grocs-Nadal-arbres-mossos-vodevil-departament-empresa_0_1924607727.html A Girona els treballadors públics de la Generalitat han hagut de tapar la decoració nadalenca de color groc amb una bossa d’escombraries.

4

La Junta Electoral Central ha obert un expedient sancionador a TV3 per la cobertura que va fer sobre la manifestació de Brussel·les http://elmon.cat/politica/obren-expedient-sancionador-tv3-cobertura-manifestacio-brusselles Es vulnera doncs amb aquesta sanció la llibertat d’informació.

5

Els Mossos estan obligats a notificar els llaços grocs i les pancartes penjats en edificis i llocs públics que segons la Junta Electoral suposen una “ingerència en la campanya” http://www.ccma.cat/324/la-junta-electoral-no-vol-ni-llacos-grocs-ni-pancartes-pels-presos/noticia/2826016/ La junta electoral obliga doncs als treballadors públics (Mossos) a dur a terme actuacions de censura prèvia, vulnerant drets fonamentals dels ciutadans, dels funcionaris i d’ells mateixos.

6

Limitacions en assistència a assemblees departamentals organitzades pels sindicats Fonts pròpies Vulneració del dret a la llibertat sindical.

7

Control de les xarxes socials dels alts càrrecs i altres funcionaris http://elmon.cat/politica/155-castellanitza-generalitat Vulneració de dret d’expressió, d’opinió i també d’intimitat.

8

Ruptura i no entrega de la carta que els servidors públics del Departament de la Presidència van enviar al conseller Turull, mentre es trobava en presó preventiva Fonts pròpies Vulneració del dret a la intimitat de les comunicacions.

9

Eleccions anormals, amb candidats a la presó altres exiliats, sense possibilitat de fer campanya normalment Diari The New York Times Vulneració del dret a la igualtat i a la participació política que comporta danys a les institucions catalanes i a la ciutadania

10

Dirigents polítics, servidors públics, membres dels CDR i altres persones indeterminades són amenaçades amb l’anunci de l’ampliació de les investigacions i querelles relacionades amb el referèndum de l’1 d’octubre a un ampli nombre de persones (40 o més de 100, segons les fonts), just després de les eleccions. El Diario.es l’anunci de l’ampliació de les investigacions i querelles incideix en la campanya electoral, pot comportar una autolimitació en la llibertat d’expressió i aprofundeix la repressió i la por sobre els servidors públics de forma indeterminada.

11

La repressió, les amenaces, les actuacions dels mossos d’esquadra d’acord amb les actuacions de la Junta Electoral, a iniciativa pròpia o per denúncia, i altres circumstàncies similars estenen la por, l’autocensura en la llibertat d’expressió i el temor a prendre decisions entre els servidors públics. Fonts pròpies. Dimensió i intensitat dels danys de difícil avaluació.

12

Tancament temporal de la seu de la Delegació del Govern a Brussel·les Font: elmon.cat La Delegació del Govern a Brussel·les va ser tancada el passat 24 de gener a partir de les 11 del matí per ordre del Ministeri d’Afers Exteriors espanyol. El Ministeri va fer arribar un ofici per fax i l’agregat adjunt d’Interior de l’ambaixada espanyola a Bèlgica també es va desplaçar per lliurar-lo presencialment. En el text s’indicava que es prohibia celebrar la reunió entre el President del Parlament de Catalunya Roger Torrent i el Molt Honorable Carles Puigdemont anunciada per aquell matí i s’exigia que la delegació quedés tancada a partir de les 11 del matí “hasta nuevo aviso”. Els treballadors van sortir de l’edifici poc abans de les 11.