Sobre l’actuació del cos de Mossos d’Esquadra sota el comandament de les autoritats del 155 en les concentracions del 23 de març de 2018

Sobre l’actuació del cos de Mossos d’Esquadra sota el comandament de les autoritats del 155 en les concentracions del 23 de març de 2018

Des de ServidorsCAT expressem la nostra profunda preocupació per l’actuació dels  Mossos d’Esquadra el dia 23 de març en les concentracions convocades per expressar el rebuig ciutadà davant l’empresonament de cinc diputats i diputades (inclosos el candidat a la investidura com a president de la Generalitat i l’expresidenta del Parlament de Catalunya), i davant la repressió política i judicial que estem patint.

Com a conseqüència d’aquesta actuació hi va haver desenes de ferits, entre els quals diversos periodistes acreditats com a tals, en una actuació que no fou proporcionada en tots els casos i que en ocasions no va respectar els principis exigibles en les intervencions policials, com ara no infringir cops al rostre o per sobre de la cintura de les persones o negar la identificació dels agents quan aquesta els era requerida. Aquesta darrera garantia, que s’ha de respectar sempre, ajudaria ara a aclarir si hi havia o no membres dels cossos i forces estatals de seguretat dins del dispositiu policial, com apunten algunes fonts. En tot cas, quan encara és ben viu el record de la violència exercida per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant el referèndum de l’1 d’octubre no podem tancar els ulls ni acceptar comportaments irregulars per part de la policia catalana.

Des de ServidorsCAT recordem, tanmateix, que la direcció del Cos de Mossos d’Esquadra depèn en l’actualitat d’autoritats estatals que, a dia d’avui, són les darreres responsables de les actuacions que denunciem i a qui cal demanar explicacions. Volem creure que aquesta intervenció policial no s’hauria desenvolupat d’aquesta forma si el Govern de l’Estat, en una aplicació il·legítima de l’article 155 de la Constitució espanyola, no hagués trencat la cadena de comandament legítim dels Mossos d’Esquadra, en destituir el president de la Generalitat i el Govern, el conseller d’Interior, el director general de la Policia i el major Trapero. Tanmateix, aquest canvi provisional de comandament no ha d’influir a l’hora de respectar i garantir el lliure exercici de les llibertats públiques i els drets fonamentals de les persones, base essencial de tota política de seguretat.

Als membres de ServidorsCAT ens dol sentir crítiques al Cos de Mossos d’Esquadra, companys nostres i servidors públics, que van tenir una actuació exemplar durant els fets del 17 d’agost i l’1 d’octubre de 2017, per la qual han estat –i continuen estant– blasmats i perseguits per les institucions espanyoles, i que han patit una intervenció especialment dura per part del Govern espanyol. Precisament perquè són companys nostres i bons servidors, els volem recordar que es deuen al poble de Catalunya sense restriccions i que tenen el deure i l’obligació de protegir-lo.

Des de ServidorsCAT demanen al proper Govern legítim de Catalunya que apliqui al Cos de Mossos d’Esquadra els protocols necessaris per garantir que la policia de la Generalitat actuï com una policia exemplar, pròpia d’una societat democràtica, que garanteixi sempre la seguretat des del respecte més escrupolós per les llibertats públiques i els drets fonamentals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *